Η Σκόπελος είναι ένα καταπράσινο νησί που ανήκει διοικητικά στο νομό Μαγνησίας. Βρίσκεται στο κεντρικό -βορειοδυτικό Αιγαίο ανατολικά του Πηλίου και βόρεια της Εύβοιας και είναι το μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 5.500. Έχει έκταση περίπου 96 τετρ. χλμ. και περίμετρο 67 χλμ. Γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται ότι είναι το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή, συγκεντρώνει όμως λιγότερο κόσμο από τη γειτονική κοσμοπολίτικη Σκιάθο και διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. Η πόλη της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πλοίο, καταμαράν ή δελφίνι από το Βόλο, τον Άγιο Κωνσταντίνο ή την Κύμη και με καταμαράν ή πλοίο από τη Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στο 166ο χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Εκεί μπορείτε να φτάσετε με Ι.Χ. ή με πούλμαν που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα περίπου 3 ώρες πριν το κάθε δρομολόγιο (Για πληροφορίες: Ταξιδιωτικό γραφείο Αλκυών, τηλ. 210 3843202).

Η απόσταση της Σκοπέλου από το Βόλο είναι 60 ναυτικά μίλια, τα οποία καλύπτονται σε 2,5 ώρες περίπου από τα δελφίνια και τα καταμαράν και σε 3,5 ώρες περίπου από τα πλοία. Οι χρόνοι είναι γενικά ίδιοι και από τον Άγιο Κωνσταντίνο, από τον οποίο απέχει 61 ναυτικά μίλια. Aπό τη Θεσσαλονίκη απέχει 120 ναυτικά μίλια. Η απόσταση αυτή καλύπτεται σε περίπου 4 ώρες από τα καταμαράν και σε 7 ώρες από τα πλοία. Πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να πάρετε από τους πράκτορες των ναυτιλιακών εταιριών.

Διαθέτει τρία λιμάνια, ένα στη Χώρα Σκοπέλου, ένα στο Λουτράκι (επίνειο της Γλώσσας) κι ένα στον Αγνώντα.

Οι παραλίες της Σκοπέλου βρίσκονται κυρίως στη Νότια και στη Δυτική πλευρά του νησιού. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παραλίες με άμμο και με μικρά ή μεγαλύτερα βότσαλα. Οι κυριότερες παραλίες του νησιού είναι οι: Στάφυλος, Βελανιό, Αγνώντας, Πάνορμος, Μηλιά, Καστάνι, Λιμνονάρι, Αντρίνες, Αρμενόπετρα, Χόβολο, Περιβολιού, Γλυστέρι, και πολλές άλλες, «πνιγμένες» στο πράσινο του πευκοδάσους.

Ιστορία

Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στην παραλία του Σταφύλου, ανάμεσα στην διαδρομή Σταφύλου - Βελανιού υπάρχει ο μυκηναϊκός τάφος του βασιλιά Στάφυλου του οποίου βρέθηκε η χρυσή λαβή του ξίφους του, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα). Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της (Πεπαρήθιος οίνος). Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο Στάφυλος, γιος της Αριάδνης.

Η μετονομασία του νησιού στο σημερινό της όνομα, Σκόπελος, έγινε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Τον 4ο αιώνα Επίσκοπος Σκοπέλου ήταν ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος σήμερα είναι πολιούχος άγιος της Σκοπέλου.